2013. március 15., péntek

Újratervezés - avagy az első kalácsom

Mit tegyen az ember lánya, ha készül hazautazni, az utolsó zsemléjét is elfogyasztja reggelire, hogy elhagyva a nagyvárost és megérkezve otthonába, az annyit emlegetett "kiliti ízeket" élvezhesse, aztán az időjárás egyszerűen közbeszól?

Hát igen, ez történt ma velünk. Húgommal indultunk volna haza, Kilitire, de csak a pályaudvarig jutottunk, ahol aztán közölték velünk, hogy vonatok innen bizony nem közlekednek. Jöhet az újratervezés. Így aztán feladtuk utazási szándékunkat és bele kellett törődnünk, hogy ezt a hétvégét is a fővárosban töltjük. Mindeközben megállapítottuk, hogy mindketten megettük utolsó zsemlénket reggelire és ráadásul márc. 15-e van, ezért minden bolt zárva...Na, de pont az ilyen helyzetek szülik a legjobb megoldásokat.

Az ebédet megoldottuk némi fagyasztott zöldségből, főzőtejszínből és kifőzött pennéből és emellett hálát adtam azért is, hogy hét közben elég fáradt voltam ahhoz, hogy a múltkorról maradt élesztőmet elsüssem. Így kapva a lehetőségen, eldöntöttem, hogy megsütöm életem első kalácsát...Hátha idecsaljuk az otthoni ízeket.

Néhány receptet megnéztem, megpróbáltam visszaemlékezni, hogyan csinálja édesanyám és az ebédfőzés mellett megsült a kalácsunk is, ami vacsorára és még holnapra is bőséges élelmet biztosít majd nekünk.

Mivel nincs kimondottan magas falú tepsim, ezért most a négyzet alakú tortasütőmet használtam e célra. Pont ideális méretű volt, csak a kalács formája lett kicsit érdekes. A tészta szépen megkelt és szép pirosra, foszlósra sült. Meg voltam elégedve. Íme a használt, rögtönzött recept.

Foszlós kalács

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás
5 dkg olvasztott margarin
3-4 kanál+1 kanál porcukor
3,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
pici só
vaníliás cukor
rum
+1 tojás a megkenéshez

A tejet langyosra melegítettem és 1 kanál cukorral felfuttattam benne az élesztőt. Eközben a lisztet egy tálba szitáltam és hozzáadtam a többi hozzávalót, majd legvégül a megkelt élesztőt is. Jól megdagasztottam, szép hólyagosra, hogy elváljon az edény falától, majd 1 órán keresztül meleg helyen kelesztettem. Deszkára kiborítva átgyúrtam és ketté véve két hosszabb szálat formáztam belőle. A két szálat egymásba illesztve, négyes fonással megfontam a kalácsot és a sütőpapírral bélelt, kiolajozott formába helyeztem. Újabb fél órát kelesztettem, majd megkentem tojással.
Előmelegített sütőben, 175 fokon, 35-40 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Vacsorára pedig már fel is vágtuk.
Én vajjal megkenve nagyon szeretem. De persze jön a Húsvét, amikor majd a húsvéti sonkával, főtt tojással és tormával a legeslegjobb elfogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése