2011. szeptember 27., kedd

Régóta váratott magára - Éva torta

Bizony, régóta...Sokan kérdezték mikor kerül fel, de sajnos megint nem jutott idő a blogra. De mint tudjuk, jobb később, mint soha, ezért aztán ez is eljött.

Lássuk az Éva tortát. Aki szereti a lekváros sütiket, annak biztosan elnyeri a tetszését. Főleg ha azt is elárulom, hogy a lekvár bizony eperlekvár kell legyen. Ettől lesz más, mint egy sima csokitorta.
Éva torta

I. tortalap hozzávalói:
4 tojás
5 ek. cukor
pici vaníliás cukor
5 ek. liszt
1 tk. sütőpor

II. tortalap hozzávalói:
4 tojás
5 ek. cukor
pici vaníliás cukor
6 ek. darált dió
4 ek. liszt
1 tk. sütőpor

Krém hozzávalói:
4+4 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
4 tojás sárgája
1 tojás fehérje
2 dl tej
1 ek. liszt
25 dkg vaj
kakaó
rum
eper lekvár

A fent felsorolt hozzávalókkal megsütjük a kétféle tortalapot, figyelve arra, hogy a cukrot a tojásokkal jó habosra verjük, pár csepp vízzel könnyíthetünk is rajta, majd a sütőporral elkevert lisztet ill. a másodikban a darált diót már csak kézi habverővel keverjük hozzá a tésztához. Sütőpapírral bélelt, 24 vagy 26 cm-es tortaformában sütjük.

A krémhez 4 kanál cukrot, a tojásokkal, a liszttel és a tejjel sűrű péppé főzzünk, majd mindezt kihűtjük. Közben habosra verjük a vajat újabb 4 kanál cukorral, végül hozzáadjuk a kihűlt tojásos  pépünket  is. Ezután a krémet kétfelé vesszük, nem megfelezve, hanem inkább 1:3, 1:4 aránnyal, mivel a csokis krémből 2 sor kell ill. ezzel kenjük majd a torta külsejét is. Tehát a kisebb felébe belekeverünk egy nagy kanál eperlekvárt (ízlés szerint növelhető), ez kerül majd a torta közepébe. A nagyobbik felébe pedig ízlés szerint kakaót ill. kevés rumot keverünk. A tortalapokat ketté vágva a következőképpen állítjuk össze a tortát: 
  • a vaníliás piskóta egyik fele lesz a torta alja
  • erre csokikrém kerül, 
  • majd a diós tortalap egyik fele, 
  • rajta az epres vaníliás krém, 
  • újabb diós piskóta, 
  • azon csokikrém, 
  • majd végül a vaníliás piskóta másik fele.
Ne felejtsük el a tortalapokat megtisztítani a krémmel érintkező felületeken ill. nem árt a krémmel való megkenés előtt némi vízzel hígított rummal meglocsolni minden tortalapot, hogy finom szaftos legyen a sütink.

A torta oldalát megkenjük a maradék csokikrémmel, a tetejére pedig olvasztott csoki  vagy házilag készített csokiréteg kerül.

Nálam ez a torta első esetben sima, egyszerű díszítéssel készült, de a második lagzinál már muszáj volt valamit beújítani. Ezért amikor megláttam Mohakonyha honlapján ezt a tortát, tudtam, hogy ki kell próbálnom ezt a fajta díszítést. Nekem nem sikerült olyan szép csipkésre, mint Mohának, de elsőre ennek is örültem. A honlapon jól le van írva a technikája, így nekivágtam és végül néhány darab túlélte a sütőpapírról való levételt. Így nézett ki míg száradt:

Aztán most szeptember elején, kedves barátnőm, Anikó esküvőjére megint nekiláttam ennek a tortának és újra ezt a díszítést szántam neki. Sajnos végül fénykép nem készült a kész tortáról, pedig ezen már mind a négy dísz íves formában készült és most már picit szebbek is lettek.
De itt is szinte tömeggyártásba kezdtem, hogy biztosan megmaradjon belőle annyi, amennyi egy tortára kell.
 Végül sikerült a dolog, sőt még a búcsúi csokitortámra is maradt belőle néhány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése