2013. január 13., vasárnap

Töpörtyűs lekváros rétes

Ez egy igazi kiliti különlegesség, bár semmi ördöngösség nincs benne. Édesanyám a töpörtyűs pogácsa mellé szokta sütni, általában ez a ráadás. A lent közzétett mennyiség is úgy számolható, hogy belőle egy adag pogácsa és két szál rétes kihozható.


Töpörtyűs pogácsa és töpörtyűs lekváros rétes

Hozzávalók:
1 kg liszt
40 dkg töpörtyű ledarálva
10 dkg (margarin)/zsír
4 dkg élesztő
2 tojás
2 kanál tejföl
2-3 dl tej
pici cukor
rum
tojás a kenéshez
savanyú lekvár(barack/vegyes/szilva) a rétesbe

2dl tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Ha szükséges, tejből még adhatunk a tésztához. Szépen megdagasztjuk, kelesztjük, majd kisodorjuk. Ha pogácsát is csinálunk belőle, akkor tetejét késsel berácsozzuk, majd pogácsa szaggatóval szaggatjuk. A pogácsákat még a tepsiben is kelesztjük, majd tojással megkenve őket, sütjük.

A 2 szál réteshez kb. a tészta felére lesz szükségünk. Ezt is megfelezve, 2x téglalap alakúra sodorjuk a tésztánkat, majd megkenve savanyú lekvárral, feltekerjük, mint a rétest és zsírpapírral bélelt tepsiben újra kelesztjük. Ezután tojással megkenve sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése