2011. október 31., hétfő

Hólabda

A következő recept megvalósítását azoknak ajánlom, akik szeretik a nagyon finom, de épp ezért sok időt és türelmet igénylő süteményeket.

Hólabda

Hozzávalók a tésztához:
8 tojás
40 dkg cukor
8 ek. forró víz
1 cs. vaníliás cukor
25 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 ek. kakaó

A krémhez:
3 dl tej
3 ek. liszt
20 dkg vaj/margarin
20 dkg porcukor
vaníliás cukor
rum

Forgatáshoz:
kókuszreszelék

Csokimáz:
20 dkg porcukor
3 ek. víz
2 ek. kakaó
10 dkg vaj

A tészta elkészítéséhez a 8 tojás sárgáját jól kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a 8 kanál forró vízzel, majd óvatosan hozzá keverjük a sütőporral elvegyített lisztet, a 2kanál kakaót ill. legvégül a 8 tojás előre felvert habját. Sütőpapírral bélelt tepsiben piskótát sütünk belőle.

A krémhez a 3 dl tejet felfőzzük a 3 kanál liszttel, majd ezt hűlni hagyjuk. Közben a porcukrot kikeverjük a vajjal/margarinnal, ehhez kanalanként adagolva adjuk hozzá a kihűlt tejes-lisztes masszát. A krémet vaníliás cukorral ill. rummal ízesítjük, végül az egészet újból csomómentesre keverjük.

A kihűlt piskótát pogácsaszaggatóval, minél gazdaságosabban kiszaggatjuk. A kis hengereket egyenként kettévágjuk, majd megtöltjük krémmel ill. oldalukat is körbekenjük, végül kókuszba forgatjuk.
Ha az összes hengerrel elkészültünk,akkor csokimázat készítünk a tetejükre. A 20 dkg porcukrot a vízzel  és kakaóval felforraljuk, tűzről levéve belekeverjük a 10 dkg vajat, majd kissé hűlni hagyjuk. Akkor lehet jól bánni vele, ha már nem túl folyós. A hólabdáink tetejét ezzel a mázzal kenjük meg, ízlés szerint díszítőcukorral díszíthetjük.

1 megjegyzés: