2011. október 16., vasárnap

Botratekercs - avagy a kiliti kürtőskalács

Bizony-bizony a kürtőskalács nem csak Erdélyben honos csemege.

"Ilyen tészta hazai készítéséről mind Erdélyből, mind a Dunántúlról csak a 18. sz.-tól vannak adatok, a gyakoriság és az elnevezés a két vidéken kezdettől fogva eltérő."
"Kürtőskalácsnak sohasem nevezik a Dunántúlon, ahol azonban maga a tészta szórványosan előfordul. Neve itt dorongfánk, botratekercs."

„Botratekercs” (Dunakiliti, Győr-Sopron m.)
„Botratekercs” (Dunakiliti, Győr-Sopron m.)

(Magyar Néprajzi Lexikon)
Forrás: http://mek.niif.hu/02100/02115/html/3-1094.html

És akkor jöjjön a recept ill. a dokumentált készítési folyamat.

Botratekercs

Hozzávalók (4 tekercshez):
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
3 dl tej
6 dkg zsír
5 dkg cukor
csipet só

Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos cukros tejben, majd a többi hozzávalóhoz keverve tésztát dagasztunk  belőle. Meleg helyen vagy kelesztő tálban a duplájára kelesztjük, majd gyúródeszkán vékony lappá sodorjuk.
A kinyújtott tésztát vékony csíkokra vágjuk.

A botratekercs sütéshez legjobb, ha speciális, e célra készített sütőformát használunk, de olvastam már olyat is, hogy valaki háztartási fólia gurigáját tekerte be alufóliával és arra tekerte a tésztacsíkokat.

Szerencsére nálunk a családban fellelhető régi sütőrudak mintájára, unokatestvérem, megfelelő szakemberekkel elkészíttette a formákat ill. tartóit is.

Botratekercs-sütőforma   
Mint látható egy adag elkészítéséhez pont elegendő forma áll rendelkezésre.
A sütés előtt a formákat megkenjük olajjal.
Majd elkezdjük feltekerni a tésztacsíkokat.
A tésztarudakat megkenjük tojásfehérjével...
...és meghempergetjük az előkészített fahéjas cukorban (simán csak cukorban, cukros dióban, mandulában, kakaóban...).

Végül tepsire állítva, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A formáról levéve, némi hűlés után jóízűen elfogyasztjuk. :)
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése