Bizony-bizony a kürtőskalács nem csak Erdélyben honos csemege.
"Ilyen tészta hazai készítéséről mind Erdélyből, mind a Dunántúlról csak a 18. sz.-tól vannak adatok, a gyakoriság és az elnevezés a két vidéken kezdettől fogva eltérő."
"Kürtőskalácsnak sohasem nevezik a Dunántúlon, ahol azonban maga a tészta szórványosan előfordul. Neve itt dorongfánk, botratekercs."
„Botratekercs” (Dunakiliti, Győr-Sopron m.)
(Magyar Néprajzi Lexikon)
Forrás: http://mek.niif.hu/02100/02115/html/3-1094.html
És akkor jöjjön a recept ill. a dokumentált készítési folyamat.
Botratekercs
Hozzávalók (4 tekercshez):
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
3 dl tej
6 dkg zsír
5 dkg cukor
csipet só
Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos cukros tejben, majd a többi hozzávalóhoz keverve tésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen vagy kelesztő tálban a duplájára kelesztjük, majd gyúródeszkán vékony lappá sodorjuk.
A kinyújtott tésztát vékony csíkokra vágjuk.A botratekercs sütéshez legjobb, ha speciális, e célra készített sütőformát használunk, de olvastam már olyat is, hogy valaki háztartási fólia gurigáját tekerte be alufóliával és arra tekerte a tésztacsíkokat.
Szerencsére nálunk a családban fellelhető régi sütőrudak mintájára, unokatestvérem, megfelelő szakemberekkel elkészíttette a formákat ill. tartóit is.
![]() | |||
Botratekercs-sütőforma |
A sütés előtt a formákat megkenjük olajjal.
Majd elkezdjük feltekerni a tésztacsíkokat.
A tésztarudakat megkenjük tojásfehérjével...
...és meghempergetjük az előkészített fahéjas cukorban (simán csak cukorban, cukros dióban, mandulában, kakaóban...).Végül tepsire állítva, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A formáról levéve, némi hűlés után jóízűen elfogyasztjuk. :)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése