2015. március 29., vasárnap

Tortakészítés lépésről-lépésre - újabb citromos torta

A citromos torta receptjét már közzétettem. A normál és a gluténmenetes verziót is. Most újabb kérés érkezett, és miközben a tortát készítettem, eszembe jutott, hogy kellene belőle csinálni egy lépésről-lépésre bejegyzést, hogy még egyértelműbb legyen mi mindent kell elkövetni egy tortával. Sajnos nem a legelején kezdtem fotózni, de ha egyszer újra tortát sütök,majd kiegészítem a piskóta készítés fotóival is. Hát akkor nézzük:

A receptet megtaláljátok az előbbi linkeken. 
Legelőször is sütünk két piskótát. Jelen esetben egy-egy citromhéjjal ízesített piskótáról volt szó, amit én előző nap csináltam meg, hogy beleférjek az időbe. Csak a piskóták elkészítése is 1,5-2 órát vesz igénybe, ha beleszámoljuk az előpakolást és a mosogatás-elpakolást.

A kihűlt piskótákat ezután meg kell tisztítani a felső rétegtől, ami elég könnyen leválik. Ez egyfajta bőrszerű réteg a piskóta tetején,amit ha nem szedünk le,akkor vékony barna rétegként belerondít az összképbe a levágott tortaszeletnél, sőt evés vagy tortavágás közben itt szét is válhat a tortaszelet, elrontva vele a munkánkat. Ezért jobb ha megszabadulunk tőle. (ebből a maradékból csinálhatunk a végén egy adag kókuszgolyót szeretteink nagy örömére) A tisztításhoz használjunk egy kis kést.

A citromos ill. sima piskótáknál jobb, ha a piskóta oldalát is megtisztítjuk, lekapargatjuk.
Íme a különbség a már megtisztított ill. a még erre váró piskóta között.
Ha a másik lappal is megvagyunk,akkor jöhet a lapok szétvágása. Válasszunk egy éles, nagy kést, amivel a piskótát ügyesen ketté tudjuk vágni. A művelethez egy kis gyakorlás is szükséges, mert ha nem tartjuk vízszintesen a kést, könnyen kilyukaszthatjuk a piskótánk közepét. Ekkor sincs nagy baj, de így kicsit nehezebb lesz a szeletek egymásra helyezése.
Szép, egyforma két szeletet kell kapnunk.
Ha mindkét piskótát szétvágtuk, akkor 4 lapunk keletkezik. Ekkor lehet igazán megérteni, hogy miért 2 piskótát szoktunk sütni. Szerintem sokkal egyszerűbb elvágni egy piskótát kétfelé, mint mondjuk háromfelé és sokkal jobban mutat egy tortaszeletben 4lap, mint 3. Ráadásul hiába növeli az ember a tojások és a többi hozzávaló mennyiségét a piskótában, sosem tud olyan magas tortát készíteni dupla adag hozzávalóval és egyben megsütve a piskótát, mint akkor, ha két piskótát süt. Egyszerűen egy bizonyos tojásszám és vastagság után a piskóta, önmaga súlyától fogva nem tud magasra feljönni, ezért van az, hogy ilyenkor egy jó kis tömött piskótát kap az ember.....bár lehet, hogy valaki ezt szereti. De szerintem kifizetődőbb és praktikusabb, ha türelmesen megsütjük a két lapot.

Ezek után jöhet a krém elkészítése. Kimérjük a hozzávalókat, a vajat a cukorral felverhetjük előre, de lesz idő a puding hűlése alatt, így én ezt akkorra szoktam hagyni. Kimérhetjük egy keverőtálba és félretesszük.
A pudingot(jelen esetben tejszínes pudingot), egy kanál cukorral(a vaj mellől véve) és egy kis citromos vízzel simára keverünk egy tálban. 
A többi vizet egy másik edényben felforraljuk és ezt öntjük a pudingos lábosba, amit ezután szintén felteszünk melegedni. Erre a külön melegítésre azért van szükség, mert így hamarabb fel tudjuk főzni az egészet, másrészt kevés folyadékkal könnyebb simára keverni a pudingot és így kevésbé maradhat csomós. Szóval feltesszük a pudingot főni és folyamatosan kevergetve felforraljuk. Ekkor már besűrűsödik és körben "forr". A tejszínes puding vízzel felfőzve kissé átlátszóvá válik, kb. ilyen lesz:
Beletesszük a lábos hideg vízbe, hogy gyorsabban hűljön. Közben néha megkevergetjük.
Ezalatt kikeverjük a vajat a cukorral. Jó habosra.
Ha a pudingunk is kihűlt (nem teljesen hidegre, de ne is maradjon meleg, mert akkor megolvasztja a vajat - ezt ki kell tapasztalni), akkor kanalanként adagolva belekeverhetjük a cukros vajba és az egészet szépen felhabosítjuk, hogy a puding teljesen belekeveredjen, ne maradjanak darabok benne.
Ha úgy díszítünk, ahogy én szoktam, vagyis krémmel, akkor megtöltjük a csillagcsőrű díszítőnket és ezt félrerakjuk. (ne a hűtőbe, maximum nyáron, amikor nagy meleg van, mert a hűtőből kivett krémmel nem lehet díszíteni, nem jön ki a csőből)
Ezután jöhet a torta összerakása. (a piskóták tisztítását ill. szétvágását ilyenkorra is hagyhatjuk, kinek hogyan esik jobban) Mindenek előtt jó ha megnézzük melyik lap legyen alul és melyik felül. Az is praktikus, hogy pl. a felső piskótakörünket fordítva tesszük majd a másikra, így gyakorlatilag ennek a piskótának az alja kerül az egész torta tetejére. Remélem érthető...tehát az alsó 2 lap úgy kerül egymásra, ahogy azt megsütöttük, a felső két lap pedig pont fordítva, így a piskóta alja lesz a torta teteje. Ez azért praktikus, mert ezt a felületet könnyebb megkenni krémmel, nem morzsálódik annyira, így szebben tudjuk a torta külsejét elkészíteni.
Egy kis citromlevelet(egy fél vagy egy egész citrom leve) kicsit felvizezünk egy pohárban és ezzel fogjuk meglocsolni a torta lapjait. Így érhető el, hogy még kellemesebb citromos ízt kapjuk ill. a tortalapoknak is kell egy kis "áztatás" (csokitortánál pl. vizezett rummal szoktam locsolni a piskótát) Az alsóbb lapok tetejét locsoljuk, a legfelső lapnak pedig az alját, amit ráfordítunk az utolsó réteg krémre.
Elkezdjük kenni a lapokat. Előre kb. elosztva, hogy a krémből mennyi kerüljön a lapokra és mennyi a torta tetejére. 3 sor krémünk lesz ill. a torta külső megkenése, így kb. négyfelé kell osztani a krémet, de inkább úgy, hogy a negyedik rész,ami a torta külsejére kerül, az több legyen, hiszen ennek kell a legszebbnek lennie ill. itt a torta oldalának megkenésére is kell gondolnunk.
Ráhelyezzük a második lapot.
Ezt is megkenjük.
És így folytatva: locsolás-kenés-következő lap ráhelyezése. Míg mind a négy lap egymásra nem kerül.

Ezután jöhet a torta külseje. Én itt szoktam venni egy kanalat és ebből szoktam a késemre venni a krémből és úgy kenegetni a tortát. A külső kenésnél először egy vékony krémréteget képezünk a tortán, ami azért kell, hogy ez a krém felfogja a morzsákat és azok majd ne kerüljenek a tortakrém tetejére.
Majd ezután elkezdhetjük a krémréteg vastagítását, majd az egész krém elsimítását, az él kialakítását. Ez is némi türelemjáték és gyakorlat kérdése. A végén vízbe mártott késsel is átsimíthatjuk a torta tetejét.
A tortánkat a deszkáról át kell helyezni a tortatálunkra. Én a díszítést már a tálra helyezett tortán szoktam végezni, mert átrakás közben sérülhet a díszítés. Ez a művelet is egy kis gyakorlatot igényel, de ráérezve majd érezzük, hogy nem nagy ördöngösség. Én a háromemeletes menyasszonyi tortát is ezzel a technikával emeltem át a tálra. Szóval veszünk két széles pengéjű, hosszú vágókést és a torta alá csúsztatva, egymás élét egymásra csúsztatva óvatosan megemeljük a tortánkat és egy ügyes mozdulattal áthelyezzük a kiválasztott tálra. Ne féljünk a megemeléstől és ne kapkodjunk, mert akkor tényleg lefordulhat a tortánk a kezünkből. De ha szép nyugodtan cselekszünk, akkor még arra is lesz lélekjelenlétünk, hogy a tál közepére igazítsuk a tortánkat. Ki kell tapasztalni, hogy a két kés szöge mekkora legyen. Ne túl nagy és ne is túl kicsi. Nálam kb. így nézett ki.
Áthelyezve a tortát, a késeket finoman kihúzzuk alóla, majd némi krémmel korrigáljuk, amit esetleg a kés felszedett.
Ezután már jöhet mindennek a kreatív része vagyis a díszítés,amit mindenki a saját ízlése szerint formálhat. Én mindig körbe szoktam csillagozni a torta szélét, ezzel eltüntetve az él esetleges egyenetlenségét.
Többször megkérdezték mér tőlem,hogy mik ezek a csillagok és hol vettem őket :) Én meg nem értettem a kérdést. Úgy látszik, nem annyira szokványos díszítés, hogy az ember csak ilyen kis csillagocskákat nyomogat a tortára. Mindenki megszokta a cukrászdák nagy habrózsáit, ami lehet szép, de néha elég elnagyolt. Én jobban szeretem a finomabb és kisebb formákat.

A tortám tetejére ez esetben citromkarikákat ill. mentaleveleket kértek. Ilyen lett a végeredmény:
A mentalevelekből a torta oldalára is került.
Remélem hasznos lesz a bejegyzésem. Én majdnem annyira megszenvedtem a bejegyzés megírásával, mint ha újra elkészítettem volna a tortát. :)

Mindenkinek sok sikert a kipróbáláshoz!2 megjegyzés: