2014. február 25., kedd

Nagymamám zserbója

Már régóta meg akartam sütni. Múlt héten aztán egy csapat külföldi jött a munkahelyemre, ahol igazi magyar sütikkel akartunk kedveskedni a vendégeknek. Ez jó ürügy volt arra, hogy végre megsüssem Nagymamám zserbóját. Szerintem verhetetlen. És a család nagy része is rajong érte. Íme:

Zserbó

Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg cukor
15 dkg zsír
2 dkg élesztő
kb 1 dl langyos tej
fél kk. szódabikarbóna
2 tojás sárgája

Töltelék:
25 dkg darált dió
20 dkg kr.cukor
reszelt citromhéj
sárgabaracklekvár
rum

Az élesztőt felfuttatjuk a pici cukorral elkevert langyos tejben, eközben a lisztet, cukrot és zsírt kézzel kissé összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tojások sárgáját ill. az élesztőt és mindezt simára gyúrjuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és egyenként tepsi méretűre sodorjuk (az én esetemben picit kisebbre kellett sodorni, mert nagynak bizonyult a tepsi). 
Előkészítjük a tölteléket, amelyhez a diót, cukrot és citromhéjat egy tálban összekeverjük. A tepsibe helyezzük az első kinyújtott tésztalapot, amelyet meg is kenünk baracklekvárral.
Ezután a lekvárra szórjuk a töltelék felét. Ne ijedjünk meg, jó vastagon meg kell szórni, de ettől lesz finom. A dió tetejét meglocsoljuk egy kis rummal is.
Mindezt újra megismételjük: tészta - lekvár - diós töltelék - rum. Legvégül a harmadik tésztalappal fedjük be a süteményünket. Fontos, hogy ezután kb. 1 órát (ha szorít az idő min. fél órát) pihentessük, mielőtt megsütnénk. A pihentetés után előmelegített sütőben, 175 fokon kb fél óra alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, egy tálcára borítjuk és a felülre került aljára csokimázat készítünk:

Csokimáz:
20 dkg porcukor
3 ek. víz
2 ek. kakaópor
10 dkg vaj (vaj és nem margarin!)

A cukrot, vizet és kakaót összeforraljuk, tűzről levéve belekeverjük a vajat. (Lassan olvad bele, kitartóan kevergessük mindaddig, amíg már a foltját sem látjuk a vajnak) Ezt is hűlni hagyjuk, amíg egy kicsit sűrűsödik, néha meg is keverhetjük. Majd gyors mozdulatokkal a sütemény tetejére simítjuk. Nem szabad sokszor áthúzni rajta a kenőkést, mert különben nem marad fényes a sütink teteje.

Legalább egy fél napot hagyjuk összeérni, pihenni, hogy jól vágható legyen. Tetszőleges alakúra szeleteljük.
Érdemes kipróbálni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése