Hosszú idő telt el azóta, hogy utoljára bejegyeztem valamit. Eltelt az advent, a Karácsony, az Újév és hiába ígértem meg magamban, hogy felteszem a legújabb adventi koszorúmat...
...és Karácsonykor pedig mindenkit a szintén mézesből készült karácsonyi díszeimmel köszöntök...
...mindez elmaradt. Így most csak felvillantom őket és mindenkinek boldog új évet is kívánok!
Sütés szempontjából mostanában nem sok újdonság fordult meg a kezeim között. Bár kipróbáltam a Szellem a fazékban blog csokoladés aszaltszilva levesét,ami sokaknak elnyerte a tetszését...sőt inkább csodálatát! Ajánlom mindenkinek.
Hagyományos kiliti sütik is csak Karácsonykor fordultak elő, amelyek jó része már fent van itt a blogon. Így mostanáig vártam egy újabb recept megosztásával.
Vasárnap kedves ismerőseim voltak nálam vendégségben és nekik készítettem el egy elzászi almatortát. Erről a süteményről több receptem is van, sajnos az elkészített eredetét nem tudom megjelölni (aki ráismerne és magáénak vallja, az szóljon és belinkelem). A leírt adagot rögzítem, de hozzátenném, hogy nekem a tésztája soknak bizonyult a 27 cm-es piteformámhoz, így a maradékból csináltam néhány aszalt áfonyás puszit is.
Elzászi almatorta
Tésztához:
30 dkg liszt
11 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tk. szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja (én a tésztába most nem raktam, így is elég citromos lett a citromba áztatott almától)
20 dkg vaj/margarin
1 tojás sárgája
Öntet:
2dl tejszín
3 tojás
12 dkg cukor
1 citrom reszelt héja és leve
5-6 alma (nálam jonatán)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a recept szerint 1 órát hűtőben pihentetjük (nekem nem volt ennyi időm, de így is finom lett). Eközben megpucoljuk az almákat, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk és a tetejüket párhuzamosan bevagdossuk úgy, hogy a negyedek szét ne essenek. Egy tálba tesszük, ahol meglocsoljuk a citrom levével, hogy míg a többit hámozzuk meg ne barnuljanak.
Az öntet hozzávalóit is összekeverjük. Én a citrom levét elhasználtam az almák leöntéséhez, szerintem az öntetbe elég a citromhéjat beletenni.
A tésztát kör alakúra nyújtjuk és kibéleljük vele a piteformánkat. Az almagerezdekkel kirakjuk a belsejét, majd mindezt leöntjük az elkészített öntettel. (Esetleg sütés előtt meghinthetjük fahéjas cukorral.) Előmelegített sütőben 175-180 fokon, 35-40 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése