Az egyik esküvői sütésemre kaptunk egy receptes könyvet, amelyben csak csokoládés receptek vannak. Már régóta nézegettem ezeket, de hosszú idő után mostanában sikerült csak kipróbálnom közülük egyet. Ez egy narancsos süti, amelyet bár tortaformában kellett volna sütni, én inkább kuglófot gyártottam belőle. Az íze alapján teljesen helyén való volt ez a döntés, úgyhogy kicsit át is nevezném csokoládés-narancsos kuglófra.
Csokis-narancsos kuglóf
Hozzávalók:
175 g cukor
175 g vaj/margarin
3 tojás
175 g liszt
2 tk. sütőpor
2 ek kakaópor
2 ek. tej
3 ek narancslé (100%)
1/2 narancs reszelt héja
Tetejére a bevonat:
175 g porcukor
2 ek. narancslé(100%)
kevés olvasztott csokoládé
A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Végül óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. A keveréket két részre osztjuk. Az egyikbe a kakaót ill. a tejet keverjük, a másikba pedig a narancslevet ill. a narancs héját. (Lehet citrommal is csinálni, ez esetben érdemes a narancslevet is citromlére cserélni.) A két tésztát kanalanként adagoljuk a sütőformába (20 cm-es tortaforma vagy kisebb kuglófforma) és a márványos hatás érdekében egy picit villával vagy késsel össze is keverhetjük. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
A sütőből kivett és kiborított süteményt kihűtjük.
A bevonathoz a porcukrot egy tálba szitáljuk és összekeverjük a narancslével. Ezután a kuglóf tetejére csorgatjuk - én hagytam, hogy kissé lefolyjon róla. Az olvasztott csokoládéval pedig tetszés szerint díszítjük a tetejét.
Nagyon jól néz ki, tetszik a máz a tetején! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Szeretem, ha látványos valami. Bár úgy láttam Te sem panaszkodhatsz kézügyesség terén.
TörlésNagyon szép kuglóf, és finom is lehet! Mivel húztál ilyen vékony csíkokat a tetejére?
VálaszTörlésKedves Konyhavirtuóz!
TörlésA csíkok: némi olvasztott csoki zacskóba töltve, aminek a csücskén apró lyukat vágok. A mézeseket is így szoktam írókázni és ez a csokinál is bevált.