2012. december 28., péntek

Karácsonyi mézes figurák

Bár ezt a receptet már tavaly karácsonykor beígértem és lehet, hogy most is Karácsony előtt lett volna nagyobb értelme a feltöltésének, de sajnos újra csak idő hiánya miatt ez megint nem jött össze. De ami késik nem múlik, íme a család karácsonyi mézesének receptje.
Karácsonyi mézes figurák

Hozzávalók:
3 tojás sárgája
1 egész tojás
15 dkg cukor
3 ek. tejföl
1 tojásnyi zsír
1 kk. őrölt fahéj
fél kk. őrölt szegfűszeg
1 kk. mézes fűszerkeverék
2 kk. szódabikarbóna
60 dkg liszt
1 narancs reszelt héja
2,5 dl meleg méz
A cukrot a tojásokkal kikeverjük, majd a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk. Ahogy más mézeseknél, itt is egy elég ragacsos tésztát kapunk. Mindezt jól letakarva 1 éjjel pihentetjük, majd másnap fél cm vastagra sodorva karácsonyi kiszúró formákkal szaggatjuk és közepes lángon sütjük. Sajnos a tésztával eleinte nehéz bánni, ha úgy érezzük, kevés liszttel átgyúrhatjuk (túl sokat nem szabad hozzá gyúrni, mert különben kemény lesz) vagy pedig a szaggatásnál szórunk alá bőségesen a lisztből, különben leragad az amúgy is lágy tésztánk. A sütésidőre is nagyon kell figyelni, 8-10perc alatt biztosan megsül.

A díszítés tekintetében kétféle megoldás létezik. Aki csak fehér mázzal szeretné bevonni a figurákat, az a kimaradt 3 tojásfehérjét 16 dkg porcukorral gőz fölött verje fel, majd ezzel a habbal vonja be a sütiket. Viszont aki vállalkozik az írókázásra az 1 tojásfehérjéhez számoljon kb. 20 dkg 2x átszitált porcukrot, amit hidegen kell kikeverni, figyelve az íróka állagára. Az írókázást én is Mohától "tanultam", így az ő leírását ajánlom mindenkinek, aki szeretné kipróbálni. Nála többféle leírását is megtalálhatjátok.
Egyik
Másik
Idén én csak a díszítésben tudtam szorgoskodni. Jövőre remélem több időm jut a karácsonyi készülődésre.
Utólag is mindenkinek Áldott Karácsonyt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése