2012. december 28., péntek

Diós, mákos kiskiflik

Egy másik sokszor előforduló karácsonyi süteményünk a diós, mákos kiskiflik.

Hozzávalók:
40 dkg liszt
12 dkg zsír
5 dkg cukor
1 ek. rum
2 tojás sárgája
1 cs. sütőpor

Töltelék:
darált dió/ darált mák
kristálycukor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
pici őrölt kávé
reszelt citromhéj
pár csepp forró víz

A hozzávalókat annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Kinyújtás után közepes körszaggatóval szaggatjuk, majd a karikák közepére kiskanálnyi tölteléket halmozunk és kifli formájúra tekerjük a süteményt.
A töltelék lehet a hagyományos diós, mákos, de lehet akár gesztenyés vagy lekváros(ez esetben savanyú lekvárt válasszunk, mert az édesebb lekvár kifolyhat). A diós, mákos töteléket hasonló módon készítjük. A darált diót ill. mákot kevés kristálycukorral megszórjuk, őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, kávéval ill. reszelt citromhéjjal ízesítjük és mindezt pár csepp forró vízzel elegyítjük úgy, hogy egy masszává álljon össze. Nem szabad sok vizet hozzáadni, nehogy folyós legyen a töltelék.
A kis kifliket óvatosan sütjük, kihűlve vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése