2011. december 19., hétfő

Nincs nélküle Karácsonyunk - Házi szaloncukor

Hát igen. Nagymamánknál mindenki a szaloncukrot keresi Karácsonykor. De nem ám a boltban vásároltat, hanem az utánozhatatlan házi ízeket, amiket csak karácsonykor és szinte csak Nála élvezünk. Ma én segíthettem az idei adag elkészítésében, így a blog is gazdagabb lett egy újabb bejegyzéssel, hagyományaink e gyöngyszemének receptjével. Sokan várták már. Hát íme a szaloncukor főzés titkai:

Házi szaloncukor

Hozzávalók:
2 bögre kristálycukor
1 bögre tej
5 dkg vaj
ízesítő: kakaó, dió, kávé, kókusz, citrom...kinek melyik kedvére való

A hozzávalókon kívül szükségünk lesz egy 3-4 literes lábosra, egy hagyományos teás bögrére (kb. 2,5-3 dl), egy kisebb deszkára és azon elhelyezett, vízzel beáztatott ruhára ill. a cukor felvágásához késekre.

Legelőször csokis szaloncukrot készítettünk, így ezen fogom bemutatni a mozzanatokat.

Lábosunkba kimérünk 2 púpos bögre kristálycukrot, egy nem teljesen tele öntött bögre tejjel.
Feltesszük főzni és közepes lángon felforraljuk. Ügyeljünk rá, hogy nehogy kifusson, mert nagyon habzik majd. Forrás kezdetétől számított 5-6percig, folyamatos kevergetés mellett tovább forraljuk.
Az 5-6 perc leteltével a habosodás is alább hagy, így ilyenkor már levehetjük a tűzről. Folyamatos kevergetés mellett hűtjük és amikor sűrűsödni látjuk, akkor hozzáadjuk az ízesítőnket, jelen esetben 1púpos kanál kakaót.

Az állagát tekintve nem lehet sem túl folyós, sem túl sűrű, mert akkor vagy nem fog megdermedni vagy törős lesz a cukrunk. Így ez a legrizikósabb része a dolognak, mivel nehéz megállapítani, hogy vajon jó lesz-e a végeredmény...Gondolom ebben az esetben is él a mondás: Gyakorlat teszi a mestert. Merthogy, akinek már rááll a szeme, az tudja, hogy mikor kell esetleg még fél pillanatra visszatenni a tűzre(ha túl híg) vagy mikor kell egy kis tejjel hígítani a masszát, hogy a végén ne törjön.

Ha jónak találtatik a dolog, akkor végül az 5 dkg vajat is beledolgozzuk.
És z egészet a deszkánkon elhelyezett vizes ruhára borítjuk.
A ruha széleit a masszára hajtva, kezünkkel megütögetve elsimítjuk a cukrot, megfelelő vastagságú (kb1 cm) négyszögletű formára alakítjuk. A ruha segítségével addig formázzuk, paskoljuk, míg szép sima, fényes nem lesz a teteje.
Ezután félrerakjuk, kicsit hűlni hagyjuk...Ha már nem túl lágy, de még nem is teljesen kihűlt, akkor késsel szép kis téglalap alakú formákra vágjuk.

És íme a házi szaloncukor:
A mai délelőtt 4féle cukrot gyártottunk: csokisat, csokis diósat, karamelleset és kávésat. A bő 3órás közös munkánk eredménye, az idei Karácsony szaloncukor választéka:
Tálalási javaslat:
És ha már a hagyományoknál tartunk, akkor azt sem szabad kihagynunk, hogy bizony régen ez a szaloncukor díszítette a család karácsonyfáját is, melyhez már jó előre főzték a sok cukrot és amelyhez egy kis csomagolási fortélyokat is el kellett sajátítania az embernek. Ha vállalkoznánk egy ilyen munkához, akkor íme egy képsor segítségül:
fehér zsírpapír és színes sztaniolpapír
papírszél bevagdosása


csomagolás fázisai
szélek összeszorítása, asztallábhoz erősített madzaggal
Lehet dísze karácsonyfának, fenyődísznek vagy akár ajándékba is adhatjuk. Mindenkinek sok sikert hozzá.

Szép készülődést és áldott Karácsonyt kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése