2013. október 15., kedd

Cili néni kuglófja avagy csokis-diós kuglóf név nélkül

Még ifjú gimis koromban a helybéli énekkar egyik Cecília napi összejövetelén kóstoltam ezt a kuglófot először, amikor Cili nénit is köszöntöttük névnapja alkalmából és Ő pedig e finomsággal örvendeztetett meg bennünket. Rögtön el is kértem Tőle a receptet, de mivel a süti nevét nem kérdeztem, így ezt azóta is homály fedi, így aztán mi csak "Cili néni kuglófjának" emlegetjük és előszeretettel sütögetjük, mert nagyon szeretjük. 

Én most egy kollégákkal összehozott főzöcske alkalmából sütöttem, hogy egy kis édességgel járuljak hozzá az este sikeréhez. A vacsora nagyon finom volt és a gyorsan fogyó kuglóf is talán azt sejteti, hogy nem volt hiábavaló a megsütése.

Cili néni kuglófja

Külső réteg hozzávalói:
15 dkg vaj/margarin
18 dkg liszt
1 tojás sárgája
4 ek. víz
pici só

Csokis-diós rész hozzávalói:
20 dkg cukor
5 tojás sárgája
15 dkg darált dió
5 dkg reszelt csoki
6 tojás felvert habja

A külső réteg hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk és kb 1/3 : 2/3 arányban elosztjuk. A kisebbiket kör alakúra kisodorjuk és félretesszük a kuglóf befedésére, majd ugyanígy kisodorjuk a nagyobbik részt és ezzel kibéleljük a kuglófformánkat. Talán ez a legnehezebb része az egész elkészítésének, de ne adjuk fel, biztosan sikerül.

A belső réteghez legelőször felverjük a tojások habját. Ezután egy másik tálban a tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a darált diót, a reszelt csokit és legvégül óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot.
A csokis-diós masszát a kibélelt kuglófformába töltjük.
A félretett tésztával mindezt befedjük és a széleket egymásba dolgozzuk, hogy ne nagyon folyjon ki a belső rész. (Mindenkit megnyugtatok, ki fog folyni, de ez ne jelent majd gondot.)
Kb 175 fokon 50-60 percig sütjük. Formából kiborítva kihűtjük és porcukorral megszórva tálaljuk.

1 megjegyzés:

  1. Ami a vacsi utáni beszélgetés alatt megmaradt, azt másnap kis családom fél perc alatt szó szerint "benyelte". Nagyon fincsi volt! Köszönjük! :)

    VálaszTörlés