2012. július 12., csütörtök

Gázos - avagy a mi sajtos tallérunk

Íme a nagycsalád kedvenc sós süteménye. Szerintem már generációk nőttek fel rajta, nem hiányozhat egy fontosabb eseményről sem. Legutóbb nem a saját családunknak készült, hanem egy kedves ismerős kérte a férje meglepetés szülinapi bulijára.

És hogy miért is Gázos? Szerencsére nem azért, mert rossz lenne. A nevét onnan kapta, hogy ezt bizony csakis gáz-tűzhelyen lehet elkészíteni és természetesen külön e sütemény számára készített sütőeszközzel. Ha jól tudom, akkor egyes piacokon be lehet szerezni ezt az eszközt. Nálunk családról-családra jár a régi, jól bevált gázossütő.
Gázos

Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 tojás sárgája
25 dkg margarin
15 dkg reszelt trappista sajt
1 kis doboz tejföl
1 cs. sütőpor


A hozzávalókat vízzel kell összegyúrni. Érdemes először a liszt és sütőpor kivételével a többi hozzávalót robotgéppel kicsit kikeverni, így könnyebb összedolgozni a tésztát és sokkal simább is lesz a végeredmény. Egy viszonylag puha, de jól összeállt tésztát kell kapnunk, amit kicsit félreteszünk pihenni.
Ezután kis, cseresznye nagyságú golyókat formázunk belőle, amelyeket tálcákra sorakoztatunk.
A gázsütőnk legnagyobb lángját meggyújtva először felmelegítjük a gázsütő mindkét oldalát.
Majd elhelyezünk rajta 4 vagy 5 tésztagolyót, rájuk hajtjuk a sütő lapját és a tallérok mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Az első néhány adag sütése során kitapasztalhatjuk, hogy kb. mennyi idő szükséges az egyik ill. másik oldalnak. Ez nem több 10-15 másodpercnél, de tekintve, hogy rengeteg golyó/tallér kijön egy adagból egy-másfél órát számolhatunk az összes megsütésére.
Nagycsaládnál érdemes egyből másfélszeres vagy dupla adaggal számolni, mert "sajnos" gyorsan el fog fogyni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése