2012. február 29., szerda

Utólag- Rózsafánk


Sajnos mostanában nagyon-nagyon kevés időm jut sütögetni és ebből kifolyólag a blogra is kevés recept kerül fel. Ez meglátszik az ez évi, mindösszesen 1 bejegyzésből. (Az előző játéknak nagyon hamar meglett a nyertese és sokan voltak, akik ismerték a dalt. A megnyert torta valószínűleg egy esküvőre fog elkészülni :) ) A farsang is szinte úgy telt el, hogy majdnem lemaradt a fánksütés. De aztán utolsó hét, utolsó hétfőjén csak összejött egy adag rózsafánk, így még volt idő elfogyasztani az utolsó kedden...A blogra viszont sajnos csak így utólag kerül fel, de remélem lesz, aki kedvet kap hozzá és nagyböjt után vagy esetleg jövő farsangkor kipróbálja majd. A tésztája azt hiszem megegyezik a csörögefánkéval, csak a formájában különbözik tőle, de mivel ez mutatósabb darab, én ezt részesítem előnyben.

A recept- ha jól gondolom- a régi Váncza süteményeskönyvből való.

Rózsafánk

Hozzávalók:
35 dkg liszt (a tészta ragadósságától függően növelhető)
3 tojás
1 cs. sütőpor
15 dkg porcukor
3 evőkanál tejföl
csipet só

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd a tésztát deszkán vékonyra nyújtjuk. Körszaggatóink közül kiválasztunk 3 vagy 4 egymástól különböző méretű kiszúrót és ezekkel szaggatjuk ki a tésztát. Figyeljünk arra, hogy minden méretből ugyanannyit szaggassunk. Én általában 3féle kört szaggatok. 
Szaggatás után a körök széleit kissé bevagdossuk...
...majd egymásra helyezve középen összecsípjük őket.
A tésztarózsákat forró olajban sütjük, de figyeljünk rá, hogy először fejjel lefelé tegyük a tálba őket, mert csak így nyílnak ki szép rózsaalakúra.

Végül közepükbe lekvárt vagy meggybefőttet helyezve tálaljuk őket.
A recept kipróbálásáig pedig mindenkinek elszántságot és kitartást kívánok a böjthöz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése