2014. július 15., kedd

Citromos torta - glutén- és laktózmentesen

Mit tehet az ember lánya, ha a baráti körében egyre többen kényszerülnek glutén- vagy laktózmentes diétára? Hogyan készítsen tortát az épp aktuális, gluténmentesen étkező szülinaposnak úgy, hogy közben a laktózmentes diétán élő másik barátnőnek se kelljen lemondania az élvezetekről?

Valamiért arra jutottam, hogy egy jó kis citromos torta biztosan ízlene a lányoknak. Ebben a melegben inkább a savanyú, gyümölcsös ízeket kívánja az ember. Na, de ott a piskótában liszt van, a krémben pedig vaj. Így aztán először rákerestem a neten, hogy milyen liszttel készítsem a piskótát. A megoldás: a rizsliszt.
Ezután megkérdeztem, hogy ha vaj nem jöhet szóba, akkor mivel készíthetem a krémet. A válasz: Liga margarin. Irány a bolt, a hozzávalók beszerzése és jöhet a tortakészítés.

Mivel tudtam, hogy csak hárman leszünk így eleve kis méretű tortában gondolkodtam. A 18 cm-es tortaformámhoz a következő mennyiségeket használtam fel (a krém sok lett, abból maradt ki bőven):

Hozzávalók:
3 tojás
4 ek. cukor
pici víz
3 ek. rizsliszt
1 ek. étkezési keményítő(természetesen gluténmentes)
pici szódabikarbóna
esetleg citrom reszelt héja

3-3,5 dl víz+citromlé keveréke
1 cs. vaníliás pudingpor(a hozzávalóiban utána kellett nézni nehogy tejszármazékot tartalmazzon)
25 dkg Liga margarin
25 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor

A tésztához a tojásokat habosra vertem a cukorral, habosodás után pici vízzel könnyítettem, majd végül óvatosan belekevertem a keményítővel ill. szódabikarbónával elkevert rizslisztet. Szép, magas és könnyű piskóta lett belőle.

Kis tortánál csak egy piskótakarikát szoktunk sütni, így is elég lesz a magassága. Viszont a piskóta szétvágásánál nagyon kell ügyelni arra, hogy a háromfelé vágásnál a vékony rétegek szét ne szakadjanak.
A piskóta sütése közben a krémet is összeállítottam. A pudingot felfőztem a citromos vízzel, majd ezt kihűtöttem. A margarint habosra kevertem a cukrokkal, majd végül belekevertem a pudingot. Az egészet jó simára kell kikeverni, hogy a pudingdarabkák ne maradjanak láthatóak.

A szétvágott piskótakarikákat meglocsoltam citromos vízzel és jó vastagon megkentem a krémmel. A torta külső részét is bevontam krémmel és a már jól ismert krémcsillagokkal díszítettem.

Ezután már csak a szállítását kellett megoldani. Szerencsére volt itthon egy-két tortadoboz, amibe pont belefért a torta. A lányok végül nagyon hálálkodtak, mert az érzékenységük miatt már jó ideje le kellett mondaniuk a tortaevésről. Hát most élvezhették.

2 megjegyzés:

  1. Isteni ez a tészta! Nádcukorral és édesítőszerrel is tökéletes - könnyű és levegős! Millió köszi!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik. Épp most tettem fel a tortakészítés lépésről-lépésre bejegyzését. Nézd meg azt is!...bár Te már profi tortakészítő lettél. :)

    VálaszTörlés