2014. május 5., hétfő

Anyák napjára - Lúdláb torta

Sokat gondolkodtam azon mit is süthetnék Anyák napjára, hogy édesanyámnak kedveskedjek, de azért az eredmény a fiúknak is elnyerje a tetszését. Abban biztos voltam, hogy a szív alakú tortasütőt fogom elővenni - mit is érdemelne egy szívét-lelkét odaadó édesanya? Nem akartam a hagyományos torták közül választani, inkább valami kisebbet, egyszerűbbet vagy esetleg újdonságot csináltam volna szívesen. Végül egyik este eszembe jutott a lúdláb nevű sütemény, amit az egész család nagyon kedvel és ráadásul anyu édesanyjától származik a receptje. Habár nem hagyományos "lúdláb", mert mi vaníliás krémmel készítjük, de valamiért mégis ezt a nevet viseli a családi receptes füzetben. (az eredeti recept szerint kakaós piskóta, kakaós krém és csokimáz alkotja ezt a süteményt). Szóval ebből a receptből kreáltam végül egy kisebb tortát, ami a jól ismert ízeket kínálta, mégis új formába öltözött.

Lúdláb torta

Piskóta hozzávalói:
3 tojás
5 púpos ek. cukor
3 ek. víz
5 púpos ek. liszt
pici sütőpor
1 púpos ek. kakaópor

Krém hozzávalói:
22 dkg porcukor
25 dkg vaj
1 cs. vaníliás pudingpor
3 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
(aki ragaszkodik az eredeti recepthez, az ízesítheti a krémet 1-2 ek. kakaóporral)

Csokimáz:
100 g étcsokoládé
2 ek. olaj

A piskótához a tojásokat habosra kevertem a cukorral. Mikor már kezdett habosodni, hozzáadtam a 3 ek. vizet - ettől picit könnyebb lesz a piskóta. Majd óvatosan hozzákevertem a sütőporral elvegyített lisztet, legvégül pedig a kakaóport. Sütőpapírral bélelt, oldalán zsírozott-lisztezett tortaformában kb. 170 fokon megsütöttem.

A pudingport felfőztem a tejben, amibe tettem a kimért cukorból is - így később könnyebben összekeveredik a krém. Míg a pudingot hűtöttem, a cukrot, vaníliás cukrot kikevertem a puha vajjal. Végül kanalanként adagolva hozzáadtam a pudingot a vajas krémhez és jól kikevertem. Keveset félre tettem belőle a torta díszítéséhez.

A kihűlt tortalapot kettévágtam, meglocsoltam egy kis vizezett rummal és a krém majdnem felét rákentem az alulra szánt piskótalapra.
A másik felét ráborítottam.
Az oldalát vékonyan, a tetejét pedig jó vastagon megkentem a krémmel. Két nagy konyhakés segítségével átemeltem egy tortatálra.
Végül az étcsokoládét az olajjal összeolvasztottam vízgőz fölött. Picit hűtöttem, hogy a forró csoki nehogy megolvassza a krémemet és gyors mozdulatokkal a torta tetejére kentem a csokit. (Nem számít, ha esetleg lefolyik, miután megszáradt, könnyedén eltávolíthatók a nem odaillő részek és a megmaradt kevéske krémmel helyrehozhatók hibák.) Miután a csoki megszilárdult, tetszés szerint díszíthető.
Minden édesanyának küldöm sok szeretettel.