2013. június 9., vasárnap

Csokoládés-narancsos sütemény

Az egyik esküvői sütésemre kaptunk egy receptes könyvet, amelyben csak csokoládés receptek vannak. Már régóta nézegettem ezeket, de hosszú idő után mostanában sikerült csak kipróbálnom közülük egyet. Ez egy narancsos süti, amelyet bár tortaformában kellett volna sütni, én inkább kuglófot gyártottam belőle. Az íze alapján teljesen helyén való volt ez a döntés, úgyhogy kicsit át is nevezném csokoládés-narancsos kuglófra.


Csokis-narancsos kuglóf

Hozzávalók:
175 g cukor
175 g vaj/margarin
3 tojás
175 g liszt
2 tk. sütőpor
2 ek kakaópor
2 ek. tej
3 ek narancslé (100%)
1/2 narancs reszelt héja

Tetejére a bevonat:
175 g porcukor
2 ek. narancslé(100%)
kevés olvasztott csokoládé

A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Végül óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert, átszitált lisztet. A keveréket két részre osztjuk. Az egyikbe a kakaót ill. a tejet keverjük, a másikba pedig a narancslevet ill. a narancs héját. (Lehet citrommal is csinálni, ez esetben érdemes a narancslevet is citromlére cserélni.) A két tésztát kanalanként adagoljuk a sütőformába (20 cm-es tortaforma vagy kisebb kuglófforma) és a márványos hatás érdekében egy picit villával vagy késsel össze is keverhetjük. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

A sütőből kivett és kiborított süteményt kihűtjük.

A bevonathoz a porcukrot egy tálba szitáljuk és összekeverjük a narancslével. Ezután a kuglóf tetejére csorgatjuk - én hagytam, hogy kissé lefolyjon róla. Az olvasztott csokoládéval pedig tetszés szerint díszítjük a tetejét.



Zabpehely tallér

Egy kedves rokonunk ismertetett meg bennünket ezzel a recepttel és amióta néhány barátnőmről kiderült, hogy érzékeny a fehér lisztre, ezt a sütit egyre többször sütögetem. A benne lévő csokidaraboktól ill. fahéjtól igen kellemes íze van.

Zabpehely tallér

Hozzávalók:
15 dkg zabpehely (én általában apró szeművel csinálom)
10 dkg liszt (a lisztérzékenyek miatt teljes kiőrlésű)
1/2 kk szódabikarbóna
1/2 kk őrölt fahéj
10 dkg étcsokoládé apróra vágva
csipet só
15 dkg vaj
6 dkg barna cukor
6 dkg fehér cukor
1 tojás
esetleg apróra vágott mazsola, aszalt gyümölcs

A tojást a cukorral kikeverjük, majd a többi hozzávalóval egy tálban összegyúrjuk. Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor szétterülnek majd a tallérok. Vizes kézzel golyókat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.


Ha bevált a recept, akkor következő alkalommal lehet egyszerre dupla adagot csinálni belőle, mert általában gyorsan fogy ez a sütemény.