2012. május 28., hétfő

Győri diós

Mivel ma Győrben jártam, gondoltam viszek egy kis győri dióst a győri barátnőknek. És hogy a blogra is kerüljön föl megint valami, rögtön le is dokumentálom.


Győri diós

Hozzávalók:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
20 dkg darált dió
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor
0,5 dl tej
0,5 dl rum
citromhéj
6 tojás felvert habja

Tetejére: 
6 tojás sárgája
20 dkg porcukor
kis vaníliás cukor

Csoki a márványozáshoz:
1 ek. forró víz
3 dkg porcukor
1 ek. kakaó
pici margarin

A tészta elkészítéséhez először kikeverjük a margarint a cukorral, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, lassanként, arányosan adagolva a folyékony és szilárd anyagokat. Legvégül finoman belekeverjük a tojások felvert habját is, vigyázva hogy a hab ne nagyon törjön össze. Zsírozott, lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Ezalatt jól kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral úgy, hogy szépen kifehéredjen és jó habos legyen. Emellett összeállíthatjuk a csokit is, hogy mikor kivesszük a tésztát a sütőből minden a kezünkhöz közel legyen, ugyanis a sütőből kivett meleg tésztára kell rákenni a tojásos krémet, majd a csokival csíkokat húzni rá és a csíkokra merőlegesen fogpiszkálóval tudjuk szépen bemárványozni a süteményünk tetejét. Mivel gyorsan kell csinálni ezeket a műveletek, ezt nem volt időm lefényképezni, de azért remélem érthető a folyamat.


2012. május 20., vasárnap

Sok boldogságot!

A januárban meghirdetett játék nyertese, kedves barátnőm esküvőjére készült el a hétvégén a nyereményként felajánlott torta, amely a jól bevált csokitorta receptje alapján készült, az alkalomhoz illő díszítéssel.

Az ifjú párnak ezúton is sok boldogságot kívánok!


2012. május 6., vasárnap

Répatorta

Nem olyan régen egy kedves barátnőmmel tartottunk közös főzőcskézős szombatot. Erre az alkalomra ill. egy másik barátnőm névnapjára készült ez a répatorta, ami persze nem kiliti sütemény- nálunk ilyen szóba sem jöhet - de megosztásra érdemesnek tartom. Maci blogjáról tanultam és azóta, aki csak kóstolta, annak nagyon elnyerte a tetszését. A recepten annyit változtattam, hogy nálam a dió volt 20 dkg és a mandula 10 dkg. Szerintem ez ízlés szerint variálható. Illetve a borkősav és szódabikarbóna helyett 2 teáskanál sütőport tettem bele.


Répatorta olívaolajjal

Hozzávalók:
150 ml olívaolaj
4 egész tojás
15 deka nádcukor
20 deka darált dió
10 deka durvára darált mandula
fél citrom leve és héja
1 csipet só
30 deka finomra reszelt sárgarépa
2 tk sütőpor

A tojásokat jól kikevertem a cukorral, ehhez adtam hozzá az olívaolajat. Közben mehet bele a citrom leve, héja, a só, majd a reszelt sárgarépa. A dió és mandula ill. a sütőpor kerüljön bele utoljára, ezt már csak finoman belekevertem. Én egy 26 cm-es tortaformában, sütőpapíron sütöttem.

A tetejére elkészítettem az ajánlott Philadelphia krémet:

25 deka Philadelphia krémsajt
kevés cukor
pár csepp citromlé

Ezt csak összekevertem és a torta tetejére kentem. Díszítésnek egy kis aprított pisztácia került rá.
De aki szeret marcipánból szobrászkodni, az készíthet kis marcipánrépákat is a szélére:
Egy korábbi répatortám